Abecedar Obezitate
Abecedar Obezitate

Cine suntem

Prof. Dr. Nicolae Hâncu Dr. Anca Elena Crăciun Dr. Andrada Muresan

De citit

Nutribon
Nutribon
Abecedar
Nutribon

Nutriționiști, dieteticieni și pseudonutriționiști

NUTRIŢIONISTUL, în România, este medicul specialist sau primar în specialitatea Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice, numit adesea „diabetolog”. El are în îngrijire persoanele cu diabet zaharat, obezitate, dislipidemii şi alte boli metabolice, fiind singurul abilitat pentru efectuarea CONSULTULUI NUTRIŢIONAL. Acesta este un act medical complex, format din examen clinic, explorări antropometrice şi funcţionale specifice, pe baza cărora se face evaluarea stării de nuriţie şi, apoi, prescripţia nutriţională individualizată profilactică (în cazul persoanelor sănătoase) sau curativă. PRESCRIPŢIA NUTRIŢIONALĂ este acea parte a consultului nutriţional, care implică o responsabilitate egală cu prescrierea farmacoterapiei din cadrul oricărei specialităţi medicale.

DIETETICIANUL din ţara noastră nu este medic, ci absolvent a Facultăţii de Nutriţie-Dietetică, cu durata de trei ani. Ca atare, el nu este abilitat pentru efectuarea consultului nutriţional şi, în consecinţă, nici pentru prescripţie nutriţională. Principala lui activitate constă în construirea dietelor, pe baza prescripţiei nutriţionale medicale. Dieteticienii sunt colaboratorii medicilor nutriţionişti, dar nu se pot substitui lor.

PSEUDONUTRIŢIONŞTII sunt aceia care nu intră în descrierile anterioare, dar care în mod abuziv se autointitulează: nutriţionişti, bionutriţionişti, consultanţi în nutriţie etc. Au parafă, deşi fără cod, şi acordă consultaţii de nutriţie. Cine sunt ei? Dacă au absolvit Facultatea de Medicină, profitând de anumite „calificări” nerecunoscute oficial, îşi permit să se autointituleze aşa cum am arătat. Aceste „calificări” sunt de tipul: cursuri pe internet sau cursuri loco-regionale de 1-2 zile, conduse de persoane care, la rândul lor nu sunt oficial recunoscute ca nutriţionişti. Dacă nu sunt medici, ci biologi sau de altă pregătire, lucrurile sunt şi mai grave. De ce se autointitulează nutriţionişti? Simplu. Pentru a atrage lumea, adică pe acei foarte mulţi interesaţi în Alimentaţia Sănătoasă. În lipsa elementelor necesare unei prescripţii nutriţionale este evident că sfaturile lor sunt ori incomplete ori greşite. Păgubiţii sunt cei care le acceptă. În felul acesta un act medical important cu consecinţe pe termen lung este transformat într-o afacere comercială intolerabilă.

SFATURI sau RECOMANDĂRI NUTRIŢIONALE se acordă de către orice medic, aparţinând oricărei specialităţi, având însă un caracter general, în cadrul optimizării stilului de viaţă. De regulă sunt menţionate sub forma de „regim igieno-dietetic” pe biletul de ieşire din spital sau pe rapoartele medicale. Sunt tot o componentă a unui act medical, dar nu a unui consult nutriţional.

O altă activitate extrem de importantă pentru sănătatea românilor este EDUCAŢIA NUTRIŢIONALĂ POPULAŢIONALĂ. Aceasta se referă la sfaturi cu caracter general, referitoare la alimentaţia sănătoasă care pot fi date în special de către nutriţionişti sau dieteticieni care au obligaţia, de fiecare dată, să îşi menţioneze calificarea: în scris, dacă este vorba de un text, sau informativ, în cazul emisiunilor Tv sau la radio. Orice informaţie nutriţională, publicată de pseudonutriţionişti, care semnează cu titlul de nutriţionişti, este un fals. Mass-media are un rol deosebit în educaţia nutriţională populaţională, dar dacă promovează mesajele eronate ale pseudonutriţioniştilor efectele sunt nefaste.

Considerăm că toţi cei care nu respectă aceste reguli etice ale profesiei noastre comit abuzuri sau chiar şarlatanii, profitând de credulitatea unor semeni. Noi ştim cine sunt cabotinii care transformă actul medical în unul comercial, periclitând sănătatea oamenilor. Sfaturile lor sunt departe de a fi competente, recomandând de regulă suplimente alimentare (celebrele ceaiuri sau pastile „de slăbire”) care, la rândul lor, conţin substanţe active, mai mult sau mai puţin declarate. Îi avertizăm că dacă vor persevera în abateri de la etica profesională, vom face public atât numele lor, cât şi „sfaturile lor nutriţionale” aberante. Evident că sancţiunile vor fi de competenţa Colegiului Medicilor sau a altor foruri care trebuie să le reglementeze.

Pe de altă parte, dorim să recomandăm cu toată insistenţa, celor interesanţi în optimizarea alimentaţiei, SĂ SE ADRESEZE DOAR MEDICILOR CARE AU SPECIALITATEA DIABET, NUTRIŢIE, BOLI METABOLICE. Această menţiune se găseşte pe parafa medicului sau la intrarea în cabinetul de consultaţii.

Doream de mult să aştern pe hârtie aceste gânduri, profund neliniştit de invazia pseudonutriţioniştilor în ţara noastră. Iniţial am crezut că lucrurile vor fi ameliorate prin autoreglare sau prin intervenţia organelor abilitate în acest sens (Colegiul Medicilor, Agenţia naţională pentru protecţia Consumatorului etc). Am aşteptat zadarnic, fenomenul nu s-a corectat, ci din contră, s-aagravat. Am discutat cu foarte mulţi colegi din ţară asupra acestui aspect şi nemulţumirea lor este egală cu a mea. Şi ei vor să stopăm invazia flagelului atât de periculos pentru sănătatea românilor.

11 comentarii la Nutriționiști, dieteticieni și pseudonutriționiști

 • Cecilia Dobritean

  Multe din afirmatiile acestui articol sunt adevarate. Insa nu toate.

  “Consultatia” intr-adevar este apanajul medicului, insa “consultanta” nu apartine doar medicului. Prin urmare un dietetician are dreptul sau mai bine zis datoria de a presta “consultanta nutritionala”. Aceasta poate fi adresata persoanelor care se prezinta NU in scopul tratarii unei boli (prin urmare chiar daca are diabet, clientul are dreptul sa solicite consultanta nutritionala!), ci in scopul alimentatiei sanatoase, conceperii unor diete, slabirii in greutate, imbunatatirii somnului, starii psihice, tratarii asteniei etc. Dieteticianul are dreptul si astfel obligatia sa efectueze consultanta nutritionala inclusiv la persoanele care detin boli din categoria celor “de diabet, boli de nutritie si metabolism”. Atentie, nu “consultatie” medicala.

  In cadrul programei de invatamant a facultatii sale a fost inclusa disciplina numita “dietoterapie”, prin care dieteticianul are dreptul si obligatia de a prescrie o interventie nutritionala in orice boala. El nu are dreptul de a prescrie tratamente farmacologice, nu are dreptul de a prescrie investigatii pur medicale adresate unor boli ale caror tratament presupune in mod prioritar o interventie pur medicala si nu nutritionala, insa are dreptul de a recomanda examinari paraclinice cu relevanta pur nutritionala precum analize de laborator legate de starea de nutritie (glicemie, colesterol, CRP etc), osteodensitometrie interpretata de radiolog, examinari de bioimpedanta electrica etc.

  Medicul prin definitie trateaza boli, dieteticianul nu. Cu toate acestea, este o jignire la adresa dieteticianului sa fie prezentat sub forma in care a fost prezentat in acest articol, respectiv sub forma unei anexe sau satelit de-al medicului. Cele doua discipline sunt ambele universitare si academice, includ ambele anumite drepturi si responsabilitati, si ca sa fie foarte clar, NICI UNA DIN ELE NU ESTE SUBORDONATA IN VREUN FEL CELEILALTE, chiar daca sunt arpoape absente activitatile dieteticianului care nu pot fi prescrise legal de catre un diabetolog. Cele doua discipline se completeaza reciproc. Meseria diabetologului trebuie sa recunoastem cinstit ca este mai dificila, mai ampla si mai incarcata de raspundere. Acest lucru insa nu le da dreptul diabetologilor sa hegemonizeze termenul de nutritionist in favoarea lor si sa trateze cu dispret o meserie echivalent-academica, apartinand tot de Universitatea de Medicina si Farmacie.

  Iar facultatea de Nutritie si Dietetica are momentan intr-adevar o durata de 3 ani, insa numarul disciplinelor corespunde cu cel al unei facultati de 4 ani, lucru pe care diabetologii in cunosc foarte bine insa profita de lipsa de informare a laicului.

  Oricine a lucrat efectiv in occident a avut ocazia sa constate bunaoara ca meseria de “asistent medical” nu este subordonata celei de “medic”, ci ele se completeaza reciproc. Aceasta desigur nu exclude faptul ca medicul trebuie sa cunoasca in principiu tot ceea ce cunoaste si asistentul, insa nu trebuie sa cunoasca unele lucruri legate de ingrijirea concreta a bolnavului, prin urmare multimea matematica a celor doua meserii detine un domeniu comun de intersectie, la fel cum este cazul si in relatia de multimi ale meseriilor de medic si dietetician.

  In Romania intr-adevar abunda impostorii “nutritionisti”, insa atacul din acest articol la adresa dieteticienilor este unul nedrept, necinstit, lipsit de fair-play si reflecta aroganta. Situatia este cauzata de faptul ca in Romania aceste discipline sunt relativ noi, de faptul ca insasi disciplina nutritionala se dezvolta intens doar de un timp relativ scurt si de faptul ca la noi in Romania a fost promovat cu succes pe vremea comunismului asa-zisul “cult al personalitatii”, prin care anumite persoane foarte influente si care au ajuns foarte influente prin ceea ce se numeste “trafic de influenta”, odata ajunse la putere, si-au atribuit calitati extra-umane, se considera genii, somitati etc si traiesc cu impresia ca intreaga disciplina pe care o reprezinta “sta la picioarele lor” si dansii au dreptul sa dea “liniile directive” ale acelei discipline. Aceasta atitudine aroganta este absenta in occidentul civilizat.

  Ca dovada, incercati sa aflati cine este “cel mai bun nutritionist” din Spania. Veti gasi oare? Sau cel mai bun din Franta. Din Italia? Din Olanda? Din Germania? Din USA? La noi in tara veti afla in doi timpi si trei miscari care este “cel mai bun nutritionist” din Romania. Doar mentalitatea meta-comunista (ca sa nu zic “stalinista”) a “cultului personalitatii” a condus la aceasta stare de fapt.

  De altfel forumul dieteticienilor va efectua progresiv (lent si sigur) toti pasii necesari pentru ca legislatia din Romania sa nu reflecte acea componenta care este defaimatoare, jignitoare si reflecta aroganta tipica meseriei de medic din articolul de fata.

  Un mesaj adresat dieteticienilor: nu va lasati intimidati de asemenea articole. Sper ca ati observat, cainele care latra mult, latra fiindca stie ca intr-o adevarata lupta nu face fata. Cainele care se simte puternic nu are motiv sa latre. Acest articol reprezinta un strigat de disperare al diabetologilor, partial justificat de adevaratii impostori “nutritionisti”, partial insa nejustificat si lipsit de bun-simt si fair-play in raport cu colegii echi-academici dieteticieni. Legislatia se va modifica cu timpul devenind cu timpul o legislatie cu trasaturi fair-play, pe simplul motiv ca in Romania la ora actuala “marile personalitati” incetul cu incetul nu vor mai avea ocazia de a-si da prea multe aere, ci va fi nevoita sa urmeze modele occidentale.

  Aroganta medicilor si a cadrelor universitare care se cred semi-zeitati va disparea curand si in Romania.

 • Laura Grecu

  Apropo de pseudonutritionisti: Oferta curs de nutritie postat de Simona Moldoveanu, studenta la drept, pe Pagina Asociatiei copiilor si tinerilor diabetici Mures. Poate reusiti sa vedeti textul spre care trimite link-ul de mai jos:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=132581076946091&set=gm.404253449688048&type=1

 • simona

  Paradoxul zilelor noastre: avem cea mai dezvoltata medicina a tuturor timpurilor, s-au scris tone de hartie ,dar in acelasi timp avem si cel mai inalt procent de oameni bolnavi…regenerarea celulară completă duce la adevărata vindecare.Sănătatea şi boala nu au nimic miraculos sau misterios. Boala este un proces natural! Când vom înţelege cum funcţionează organismul uman şi ce cauze provoacă disfuncţii la nivelul ţesuturilor, vom înţelege ce cauze determină manifestarea simptomelor de boală şi vom învăţa cum să inversăm procesul.
  http://www.trilulilu.ro/video-incredibil/pur-si-simplu-crud-iata-cum-poti-da-diabetul-inapo

 • horatiu

  Eu sunt infectionist si lucrez de mult timp in cercetare dietetica la Madrid. M-am interesat ft mult la organizatiile de resort din Romania care este modalitatea de obtinere a liberei practici in domeniul nutritiei, dieteticii si modificarilor de life style.
  De la MS am primit informatia scrisa ca aceste discipline, in Romania casi in toata U E intra in categoria terapiilor de medicina complementara si / sau alternativa care sunt reglementate de Legea 118 din mai 2007. Si medicii de oricare specialitate, inclusiv diabetologii trebuie sa-si ia liberapractica in acest sen via OPMCA ( Oficiul Practicantilor de Medicina Complementara si Alternativa). Insa asa cum este in Romania, desi OPMCA s-a infiintat de multi ani, inca nu a fost data Hotararea de Ministru pentru functionarea lui si ca atare, desi se obtine avizul de La OPMCA, Ministerul inca nu este in masura sa elibereze avizele de libera practica. Ca atare, pana acest vid legislativ este indreptat, toata lumea se poate considera nutritionist, inclusiv medicii diabetologi sau nu, deoarece foarte putini si-au luat avizul de la OPMCA si nimeni (pentru ca inca nu se da) libera practica de la minister!
  Cu stima!

 • bulmez viorel

  tot respectul pentru colegii medici “nutritionisti” dar cred sincer ca se incearca din partea lor instituirea unui monopol asupra domeniului nutritiei si dieteticii. spun aceasta deoarece nu cred ca un medic specialist in boli de nutritie este in masura sa previna aparitia acestora in statusul unei persoane. cel mult sa le trateze dupa metodele deja bine cunoscute si uzitate. de asemenea cred ca o persoana care este specializata in biologie medicala, are un master in nutritie si face un doctorat in cadrul Academiei Romane, culmea in domeniul stiinte medicale, are destule de spus despre metabolism, nutrienti si alimentatie sanatoasa. asa ca nu e corect ca astfel de persoane sa fie excluse din cadrul nutritionistilor in favoarea unor specialisti in diabet. sau credeti cumva ca binecunoscutul profesor Mencinicopschi este medic? ei bine dansul este biochimist si cred ca s-a impus categoric ca pregatire profesionala in fata colegilor medici. sau nu e asa?

 • Dana

  Buna,

  In ultima perioada ,am incercat sa aflu informatii despre ce inseamna sa poti lucra ca liber intreprinzator ca si nutritionist .Informatiile mele pana in acest moment sunt identice cu ale d-nului Horatiu.
  Cu singura diferenta ca pana acum, am ajuns la concluzia ca daca obtii avizul de la OPMCA si trimiti toate actele necesare la Ministerul sanatatii primesti libera practica .De la d-nul Horatiu aflu ca nici asta nu este adevarat…si tind sa ii dau crezare .Dar poate din octombrie 2013 s-a mai schimbat…O sa incerc sa aflu cazuri concrete din 2014.
  Legat de nutritionist si dietetician , de acord cu d-na Cecilia.
  Pacat ca nu este reglementat, unii dintre noi chiar suntem pasionati de acest domeniu, este clar ca este un domeniu de viitor si tine de stil de viata. Si vine in completarea medicului, nu cred ca medicul care trateaza boala va avea timp sa scrie diete si retete personalizate …. Medicii se ocupa de boala si tratarea ei odata aparuta, adoptarea unui stil de viata sanatos ne pastreaza sanatatea asa cum este ea la un moment dat .Cine ne invata despre un stil de viata sanatos ? Dar sa fie si recunoscut ca atare si mai ales sa poti fii liber intreprinzator daca asta iti doresti! Adica NU angajat !

  Cu stima,

 • ABABI MINODORA

  Dragi colegi medici diabetologi,

  Cu emoție și bucurie, dorim să vă comunicăm vestea cea bună: Legea Dieteticianului a fost votată!
  Putem considera ziua de astăzi, 07 octombrie 2015, ziua de naștere a profesiei de Dietetician în România sau de ce nu, pe viitor, Ziua Națională a Dieteticienilor din România, o zi în care dieteticienii sunt recunoscuți legal. O seara buna va dorim.:)

 • Alina Salistian

  Felicitari dieteticienilor!

  Felicitări prietenilor mei absolvenți ai facultăților și masteratelor de Dietetica și Nutriție cu ocazia promulgării Legii Dieteticianului!
  De acum, existând o oarecare ordine, va puteți afirma în voie!

 • Pascale Gavrila

  Buna ziua! Ce se intampla dpdv legal cu absolventii cursurilor de tehnician nutritionist, recunoscute de catre Ministerul muncii (mentionez ca urmez cursurile de TN). Multumesc!

 • Denisa

  Sunt studenta la UMF Cluj, sectia AML , 4 ani, voi absolvi curand, si intentionez sa urmez masterul din cadrul UMF, Nutritia si calitatea vietii , de 2 ani, voi putea practica ca nutritionist sau dietetician avand studii masterale in domeniu?

 • Loredana

  Dieteticianul este absolvent al Facultății de Medicină – Specializarea Nutriție și Dietetică (3 ani de facultate + 2 ani de master). Dieteticianul licențiat în cadrul Facultăților de Medicină are drepturi depline în acest domeniu, sub nicio formă nu este o anexă a medicului diabetolog. Nu mai faceți din medic un zeu absolut și tratați cu mai mult respect și celelalte specializări!

Scrie un comentariu