Abecedar Obezitate
Abecedar Obezitate

Cine suntem

Prof. Dr. Nicolae Hâncu Dr. Anca Elena Crăciun Dr. Andrada Muresan

De citit

Nutribon
Nutribon
Abecedar
Nutribon

Prof. dr. Nicolae Hâncu, nutriţionist: „«Slăbire garantată şi rapidă» este cel mai antimedical anunţ!“

hancu2Interviu publicat în Adevărul, la data de 19 octombrie 2013

Ca un nutriţionist care se respectă, prof. dr. Nicolae Hâncu, 73 de ani, este în formă. Chiar dacă nu mai aleargă, cum obişnuia, măcar o oră pe zi încearcă să meargă pe jos. Le oferă un exemplu pacienţilor cu probleme de greutate pe care-i consultă şi, în acelaşi timp, îi învaţă să devină ei înşişi propriii nutriţionişti, conştient fiind că sunt prea puţini cei care-şi permit să meargă la medic în fiecare lună. Face distincţia clară între nutriţia medicală, sănătoasă, şi cea comercială, condusă de bani, în capcana căreia cad tot mai mulţi români. Şi, mai presus de orice, nu interzice nimic, niciun aliment, lasă liberul arbitru al fiecăruia dintre noi să ia deciziile corecte.

„Weekend Adevărul“: Este adevărat că România se situează pe locuri fruntaşe la obezitate în Europa atât la adulţi, cât şi la copii?

Prof. dr. Nicolae Hâncu: Supraponderea şi obezitatea împreună afectează cam 73% din populaţia adultă a României. Obezitatea este prezentă cam în 36% din cazuri, iar supraponderea – în 37% din cazuri. Acestea sunt datele preliminarii ale unui studiu condus de prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Dar la copii, noi nu cunoaştem datele. Cercetările epidemiologice la copii sunt împiedicate de faptul că orice contact cu copilul trebuie să fie făcut cu aprobarea părinţilor. Iar noi, când facem investigaţii epidemiologice, avem nevoie de acordul lor, ceea ce este o dificultate majoră. Dar vom lămuri această problemă în decurs de câteva luni.

Care sunt principalele motive pentru care românii adulţi au, în număr atât de mare, probleme cu greutatea?

N-are rost să facem o clasificare – că suntem pe locuri fruntaşe sau medii. Ceea ce este important este că avem o foarte mare frecvenţă a obezităţii, este o epidemie de obezitate. Cauzele sunt foarte clare: alimentaţia şi scăderea consumului de energie, respectiv sedentarismul. La care se adaugă creşterea consumului de alcool, care duce la sporirea poftei de mâncare şi la un aport caloric mai mare. Iar alcoolul, în asociere cu fumatul, creşte acea depunere de grăsime în interiorul abdomenului. Depunerea de ţesut gras în abdomen este mult mai periculoasă decât grăsimea care se depune pe şolduri, pe coapse. Ea este asociată cu hipertensiunea, cu diabetul, cu unele forme de cancer. În rândul tinerilor, este un factor de risc şi un deficit de somn important. Se culcă mult după miezul nopţii, atunci consumă şi multă mâncare, se trezesc târziu, nu iau micul dejun. Iar lipsa micului dejun duce la perturbarea balanţei energetice şi a comportamentului alimentar pe tot parcursul zilei.

Există caracteristici specifice ale românilor, spre deosebire de alte ţări, care conduc la creşterea în greutate? Nu putem spune că ar exista. Mâncatul gras, de exemplu, nu este specific românilor.

Citeste restul interviului pe site-ul ziarului Adevărul: adev.ro/muxhox

Scrie un comentariu