Abecedar Obezitate
Abecedar Obezitate

Cine suntem

Prof. Dr. Nicolae Hâncu Dr. Anca Elena Crăciun Dr. Andrada Muresan

De citit

Nutribon
Nutribon
Abecedar
Nutribon

Galele Medicină, Artă, Cultură împlinesc 20 de ani. Profesorul Nicolae Hâncu le organizează și le moderează cu succes

prof-hancu-bLa foarte recenta mea întîlnire cu reputatul prof.dr. Nicolae Hâncu am primit din partea domniei sale această informație. Într-adevăr, Galele Medicină, Artă, Cultură, eveniment ce a intrat în conștiința publicului clujean dar și pe agenda acestuia, împlinesc în această lună 20 de ani de funcționare neîntreruptă. Este un adevărat record în materie de continuitate a unei întîlniri culturale cu un farmec aparte, de înaltă ținută din toate punctele de vedere.

Profesorul Nicolae Hâncu este o personalitate plurivalentă a orașului nostru, medic de elită dar și un iubitor al artelor, de unde și apariția acesor gale la care ține atît de mult.

Într-un interviu excepțional pe care l-a acordat acum 7 ani celor de la mediaacademica.ro profesorul Nicolae Hâncu sintetizează cel mai bine acest eveniment care, iată, împlinește 20 de ani, pe 22 martie. Întrebat despre ce reprezintă Galele Medicină, Artă, Cultură, celebrul medic a spus:

“Medicina a fost şi rămâne o profesie aparte. Au rostit aceasta mari gânditori, scriitori, creatori ai frumosului sau performeri ai inteligenţei umane. Aproape toţi medicii adevăraţi, adică acei iubitori de semeni şi de profesie, au simţit pe parcursul activităţii lor impulsul ca la un moment dat să se desprindă de seducţia actului medical, lăsându-se seduşi de „altceva”. Iar acel „altceva” a însemnat pentru Cronin literatură, pentru Starobinski interdisciplinalitatea, pentru Victor Papilian teatrul, pentru Octavian Fodor şi D. Dumitraşcu pictura şi eseistica, pentru Crişan Mircioiu Albert Schweitzer. Iar pentru Schweitzer însuşi a însemnat îmbrăţişarea lui Bach, mângâind orga în neasemuite interpretări ce au tămăduit sufletele suferinde din pădurile tropicale. Pentru medicul „de toate zilele”, dar sensibil, seducţia de „altceva” înseamnă că, aplecat fiind spre omul bolnav sau cufundat în tratate, să evadeze pentru clipele de respiro spre fiordurile lui Grieg, spre Tamisa împreună cu Haendel, spre grădinile Spaniei ale lui de Falla sau către Munţii Apuseni ai lui Marţian Negrea.

De ce această veritabilă competiţie a seducţiilor şi această evadare? Pentru că întotdeauna acel „altceva” înseamnă frumosul din pictură, din muzică sau din subtilitatea textelor literare. Dar nu numai arta este o fântână a frumosului. Frumosul este pretutindeni. Nu el lipseşte ochilor, ci ochii noştri nu ştiu să-l vadă. Evadând spre frumos şi contaminându-se cu el, medicul îşi reâncarcă energiile sufleteşti, reîntorcându-se spre profesie şi prin ea spre semeni.Prof. Dr. Nicolae Hancu

Aşadar, aceste evadări nu sunt un hobby. Nu reprezintă un „violon d’Ingres”. Ele sunt acel „altceva”. Sunt ceva vital, pentru că frumosul însăşi este vital pentru împlinirea noastră spre dragoste, înţelegere şi solidaritatea cu semenul suferind. De solidaritate! Pentru că actul medical este exemplara mărturie a solidarităţii umane. Dar pentru ca medicul să fie solidar are nevoie de solitudinea necesară creatorului, fiecare act medical fiind un act de creaţie. Aici, în solitudine, medicul îngemănează ştiinţa cu evadările spre frumos, pregătindu-şi reîntoarcerile spre împlinire.

Cum se poate defini frumosul? L-aş lăsa pe Kandinski să rostească aşa cum a făcut-o în strălucitul său eseu „Spiritulalul în artă”:…„frumosul este tot ce rafinează şi îmbunătăţeşte sufletul”.

Pe acest fundal afectiv a apărut ideea Reuniunilor „MEDICINĂ, ARTĂ, CULTURĂ”. Ea s-a născut din repetabilele dialoguri cu mine însumi la sfârşituri sau începuturi de zile când, descătuşat de cotidian, îmi descopeream disponibilităţi afective. Am comunicat-o oficial la o şedinţă a Filialei din Cluj a Academiei de Ştiinţe Medicale. D-nul Acad. Ion Baciu a acceptat-o imediat, Dânsul conducând apoi „Reuniunile” în primii trei ani”.hancu-trei

Profesorul Nicolae este, din din 1996 – Membru titular al Academiei de stiinte Medicale din Romania, un corp profesional de elita, constituit din personalitati recunoscute pentru contributia lor la dezvoltarea aspectelor teoretice si practice ale biomedicinei, medicinei clinice, sanatatii publice, disciplinelor farmaceutice si tehnologiilor medicale

-Din 2011 – Membru de onoare al Academiei Romane, cel mai înalt for stiintific si cultural al României, care reuneste personalitati marcante din tara si din strainatate din toate domeniile stiintei, artei si literaturii

-Profesor emerit Universitatea de Medicina și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj- Napoca

-Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

-Presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii

Autor si co-autor a peste 300 lucrari stiintifice publicate în tara si peste hotare, 17 monografii sau tratate (autor sau co-autor), colaborator la 16 carti.

Poate că aceste recunoașteri ale valorii sale profesionale vă sînt cunoascute. Dar profesorul Nicolae Hâncu este și autorul unei cărți de eseuri, apărută în 2003 la Editura Echinox, și care se cheamă “Evadări spre reîntoarceri” pe care, dacă o mai găsiți, v-o recomand.

De asemenea, mă bucur foarte mult că am avut onoarea de a fi împreună cu profesorul Nicolae Hâncu, de-a lungul timpului, într-o serie de emisiuni pe care le consider foarte reușite (datorită dînsului), la TVR. Dar, peste toate, faptul că îl pot întîlni în oraș, că-i pot admira ținuta impecabilă și că pot oricînd să schimb două vorbe cu domnia sa dacă ne vedem întîmplător, e un privilegiu.

Și am mai învățat ceva de la profesorul Nicolae Hâncu. Un citat, din Seneca: “Este destul timp să începi să trăiesti, exact din clipa în care ar trebui să te opresti”.

*articol scris de jurnalistul Ovidiu Blag pe blogul personal

Scrie un comentariu