Abecedar Obezitate
Abecedar Obezitate

Cine suntem

Prof. Dr. Nicolae Hâncu Dr. Anca Elena Crăciun Dr. Andrada Muresan

De citit

Nutribon
Nutribon
Abecedar
Nutribon

Emisiune de bun gust cu prof. dr. Nicolae Hâncu, Mircea Groza și Karen Sebesi

emisiunea-unu-b-300x225O întîmplare m-a adus azi în fața studioului de televiziune din Cluj, în sensul în care acolo mi-a dat întîlnire prof.dr.emerit Nicolae Hâncu, pentru a-mi transmite ceva. Și dacă tot am ajuns, m-a invitat, împreună cu Karen Sebesi-realizatorul emisiunii ce urma să-nceapă la ora 19.00-, să urc să-mi facă o surpriză. 

Și surpriza chiar c-a fost surpriză. Acolo era Mircea Groza, om pe care-l respect, cel care avea întinse pe masa invitaților adevărate minunății: o șuncă de curcan preparată la abur pînă-ntr-un loc, plină de ierburi ce răspîndeau arome dintre cele mai plăcute, un păstrăv cu legume, o supă cremă din ierburi, niște mămăligă bună de tot și drept desert un silvoiz-silvoiz (un fel de dulceață de prune din Ardeal), fără pic de zahăr, deși foarte dulce.

Și-am asistat, în minutele de dinaintea emisiunii, la adevărate schimburi de experiență între Mircea Groza, cel cu știința mîncărurilor preparate în veritabila tradiție ardelenească și prof.dr.Nicolae Hâncu, reputatul nutriționist pe care toată lumea îl consideră un reper atunci cînd vine vorba despre mîncatul sănătos.

Se completau, își puneau unul altuia întrebări, așa am aflat la rîndul meu că la țară cozile de ridichi se consumă, nu se aruncă, la fel cum am aflat că spanacul nu se consumă crud, asta în pofida ideii unora că mîncîndu-l sub această formă e ca și cum ai mînca verdețuri, deci că ar fi ceva de bine…

Și-atîtea și atîtea am aflat de era să rămînă Mircea fără șunca aia de curcan, pentru c-am gustat din ea și eu, și profesorul, și-am mai văzut o mînă care se întindea pe acolo în așteptarea unei felii.

Cît pe ce să înceapă emisiunea…

Și-am stat să privesc și emisiunea, și-am avut ce vedea, pentru că au fost prezentate toate preparatele (și cele de care am uitat eu să vă povestesc). Karen a avut multă treabă, deși era moderator, pentru că sunau telefoanele și cu siguranță i se șoptea și în cască să facă cumva și să nu îi mai chinuie pe cei din regie cu prezentarea atîtor și atîtor bunătăți…

Nu știu ce-a fost la final, dar știu că l-am auzit pe domnul profesor Hâncu spunînd în direct că ar fi păcat ca Mircea să ducă toate aceste preparate acasă…

Așa că aștept să-mi povestească colegii de la TVR (printre care s-a numărat și colegul nostru de baschet, Radu Simu, regizorul acestei emisiuni) mai multe despre gusturi…

Aflu cînd se reia acest episod de “Un stil de viață sănătos” și vă transmit, că merită să-l vedeți.

(articol apărut pe ovidiublag.ro)

 

Scrie un comentariu